Hargita megye: Adománygyűjtésbe kezdenek a medvetámadások áldozatainak megsegítésére

Szerző:  AGERPRES 2017. október 19., 17:10

A medvetámadások áldozatainak megsegítésére adománygyűjtési akcióba kezdett a Hargita megyei tanács, más megyékben élő emberek támogatására is számítanak.

A Hargita megyei tanács rendkívüli ülésén Borboly Csaba megyeelnök bejelentette, hogy az adománygyűjtés érdekében egy bankszámlát is nyitottak, és felkérte kollégáit, a megyei tanácsosokat, hogy legalább 100 lejt adományozzanak fejenként.

Borboly később azt nyilatkozta, azért van szükség az adománygyűjtésre, mert Hargita megyében idén 15 személyt sebesítettek meg a medvék, az áldozatok családjainak pedig szüksége van támogatásra, ugyanis a törvények nem írják elő a kártérítést ilyen esetekre.

Borboly elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a törvény szerint 40.000 eurós büntetéssel sújtható, aki megsebesít vagy megöl egy medvét, de ha a medve sebesít meg valakit, arra nem adnak kártérítést.

A tanács elnöke szerint a legtöbb áldozat napszámos, kevés pénzük van, a kórházban eltöltött időszakot követően már nem tudnak ugyanúgy dolgozni, mint előtte. Borboly elmondta, 500 lejt adományozott csütörtökön és reményei szerint a közbirtokosságok, vállalkozások és magánemberek is csatlakoznak a kezdeményezéshez, mivel "a medvék nem csak Hargita megye kincseinek tekinthetők, hanem az egész ország, sőt Európa kincsei".

Hargita megyében az év eleje óta 13 személyt sebesített meg a medve, másik két személynek sikerült elmenekülnie a nagyvadak elől, azonban menekülés közben leestek és ficamodást szenvedtek.

A megyében több tucat háziállatot öltek meg, méhkaptárakat dúltak fel, gyümölcsösöket, mezőgazdasági területeket rongáltak meg a medvék.

AGERPRES (RO - szerző: Gina ŞTEFAN, szerkesztő: Elena STANCIU; HU - szerkesztő: CSATLOS Károly)

Kommentek

168 óra

Gyergyószék Index

2016. Minden jog fenntartva! ©

E-mail: szerkesztoseg@gyindex.ro

Fõszerkesztõ: Horváth Gábor

További írások: B. B., Hegyi Zsuzsánna, Borbély András

Technikai felelõs: Fehér Csongor, Mezei Dávid

JOGSZABÁLYOK

A gyindex.ro oldal felhasználójának minősül mindenki, aki a gyindex.ro oldalra, illetve a hozzá kapcsolódó aloldalakra látogat. A gyindex.ro szerkesztősége nem jelentet meg olyan cikket/képet/videót, amely jogszabályokba ütközik, személyiségi jogokat sért vagy nem felel meg a gyindex.ro moderációs elveinek.

ADATHASZNÁLAT

A gyindex.ro a regisztrált látogatók személyes adatait bizalmasan, a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően kezeli. Amennyiben változás történik a személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályainkon, erről előzetesen e-mailben tájékoztatjuk felhasználóinkat.

A gyindex.ro Androidra és IOS-ra is optimalizált.

gyindex.ro

  • Szerkesztőség

    Nicolae Bãlcescu 11. szám, 535500 Gyergyószentmiklós

  • Email

    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • Telefon

    0744158042