Print this page

Díszpolgári címet és Pro Urbe-díjakat adtak át Gyergyószentmiklóson

Szerző:  gyindex.ro / Fény Televízió 2017. december 07., 15:16

Díszpolgári címet, Pro Urbe-díjakat, pedagógiai és egészségügyi kitüntetéseket és önkormányzati elismeréseket adtak át a dísztanácsülésen, december 5-én, kedden, Gyergyószentmiklóson.

A Szent Miklós Napok egyik ünnepélyes rendezvénye a dísztanácsülés, melyen ezúttal is számos elismerést átadtak. Díszpolgári címet és Pro Urbe-díjakat, pedagógiai, egészségügyi, képzőművészeti kitüntetéseket adományoztak, és kiemelt önkormányzati elismerésben részesítettek több civil szervezetet.

A dísztanácsülés hangulatát a Salamon Ernő Elméleti Líceum kórusa három dal csodálatos eléneklésével emelte.

Nagy Zoltán polgármester ünnepi beszédében kihangsúlyozta, idén több jelentős évfordulót ünnepel Gyergyószentmiklós, majd felidézte azt az időszakot, amikor már 1607-ben városjogot kapott a település, majd 1871-ben erről lemondtak a lakók, mert nem tudták fizetni a nagy adókat. 110 éve azonban ismét város lett Gyergyószentmiklós, mert a közösség hitt a szülőföldben, újra és újra erőt merített és újjáépített.

Dr. Simon Katalin önkormányzati képviselő nyitotta meg az ünnepi tanácsülést, majd Nagy István jegyző ismertette a testület díszpolgári cím és 3 Pro Urbe-díj odaítéléséről szóló határozatokat. Idén Bocsárdi László, a Figura Stúdió Színház alapítója kapta a díszpolgári címet, a méltató beszédet Vince Csilla, a Figura Társaság alelnöke mondta.

Bocsárdi László megköszönve az elismerést, kihangsúlyozta, hogy a színház élő lelkiismerete egy népnek, és felhívta a figyelmet a kulturális intézményeket, színházakat napjainkban fenyegető veszélyekre.

Pro Urbe-díjat vehetett át Antal József, a Hóvirág Néptáncegyüttes egykori vezetője, akit Ráduly Andrea méltatott.

Antal József megemlékezett azokról a személyekről, akiktől tanult, és akik a Néptáncegyüttest vezették, és kihangsúlyozta, amíg él, ő segíteni akarja a Hóvirágot.

Post mortem Pro Urbe-díjat kapott Gyergyószentmiklós gazdasági felvirágoztatásában nagy szerepet vállaló Miklós András, akit Czink Gábor méltatott, a kitüntetést pedig fiai vették át.

Szintén post mortem ismerték el Bálint Ákos, az Ipartestület Férfikarának egykori vezetőjének tevékenységét, a laudációt Jakab Bálint Márton olvasta fel, és a Pro Urbe díjat a dédunokája vette át.

Pedagógusi életműdíjakat adtak át a tanintézmények által javasolt nyugdíjas oktatóknak. Nap Olga, Örtel Rozália, Sándor Erzsébet, Pop Erika, Sándor Leticia kapott elismerést.
Az egészségügyi életműdíjat idén Dr. Jeszenszky Géza nyugalmazott belgyógyász-főorvosnak és Pap Emília Szilvia asszisztensnőnek ítélték oda.

Karancsi Sándor-díjat vehetett át Portik Sándor festőművész. Kiemelt önkormányzati elismerést kaptak a kerek évfordulót ünneplő civil szervezetek: a 125 éves Ipartestület Férfikara, a 120 éves Erdélyi Kárpát Egyesület, a 90 éves Kolping Család Egyesület, a 80 éves Kós Károly Általános Iskola, az 55 éves Kercsó Attila Irodalmi Kör, a 40 éves Dancurás Hegyimentő Egyesület, a 20 éves Bábes Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi kihelyezett tagozata, a 20 éves Step Dance Sportklub, a 15 éves Művelődési Központ, a 15 éves Inter Gyergyó teremlabdarúgó csapat, a 10 éves Székelyföldi Lovas Ünnep szervezői.

Kitüntetést kapott a Gyermekek Háza Tornaköre, az 1957-es országos bajnok női kosárlabdacsapat, Romfeld Irén kosárlabdázó. Mecénásdíjat adtak át a szakoktatás terén kifejtett tevékenységéért a Gyergyószékéért Alapítványnak. Somorja a Caritas Esély programjának 700 eurót adományozott, amit a testvérváros közössége gyűjtött össze. Szent Miklósi lelkületű testvér címet vehetett át Somorja.

A dísztanácsülés az Örökségünk videoklip bejátszásával zárult.