Állandó elsősegélynyújtó szolgálattal javítanák a Hargita megyei sípályák biztonságát

Szerző:  Hargita Megye Tanácsa 2018. január 04., 12:39

A Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás, amelynek tagja Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Mentőszolgálat közös szervezésében december végén 26 személy vett részt az elsősegélynyújtó tanfolyamon a homoródfürdői hatos villában.

A szakmai felkészítő során elméleti és gyakorlati tudással gazdagodtak a Hargita megyei sípályák munkatársai. A balesetet szenvedett személy helyzetének felmérésétől kezdve, a kisebb sérülések helyszíni ellátására, illetve a komolyabb sürgősségi beavatkozásra (kötések alkalmazása különféle vérzések esetén, törött testrészek rögzítése, újjáélesztés sokkos állapotban) egyaránt fel voltak készítve. A kurzust elvégzők pedig ezentúl feljogosultak a sürgősségi beavatkozásokra. Péter Szilárd a mentőszolgálat menedzsere szerint az elsősegélynyújtásnak sok esetben életmentő szerepe van a balesetet szenvedett személy állapotának a jobbra fordításában, olyan helyeken, ahol nincs a közelben felszerelt kórház és stabilizálni kell a személy állapotát a mentőautó érkezéséig.

A tanfolyam mellett az egyeztetések során a felek egyetértettek abban, hogy a jövőben megoldást jelentene és jelentősen növelné szolgáltatásainak minőségét, ha minden helyszínen állandó elsősegélynyújtó szolgálat működne szakképesített személyekkel. Ez a személy felmérné a balesetet szenvedett beteg állapotát, azonnali ellátást nyújtana, súlyos esetnél azonnal értesítené a mentőszolgálatot, ezzel egy időben pedig a körzeti hegyimentőket is, ha a baleset a sípálya olyan részén történt ahová a mentőszolgálat emberei nem tudnak közvetlenül kiszállni.

Hargita Megye Tanácsa

Kommentek

168 óra

Gyergyószék Index

2016. Minden jog fenntartva! ©

E-mail: szerkesztoseg@gyindex.ro

Fõszerkesztõ: Horváth Gábor

További írások: B. B., Hegyi Zsuzsánna, Borbély András

Technikai felelõs: Fehér Csongor, Mezei Dávid

JOGSZABÁLYOK

A gyindex.ro oldal felhasználójának minősül mindenki, aki a gyindex.ro oldalra, illetve a hozzá kapcsolódó aloldalakra látogat. A gyindex.ro szerkesztősége nem jelentet meg olyan cikket/képet/videót, amely jogszabályokba ütközik, személyiségi jogokat sért vagy nem felel meg a gyindex.ro moderációs elveinek.

ADATHASZNÁLAT

A gyindex.ro a regisztrált látogatók személyes adatait bizalmasan, a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően kezeli. Amennyiben változás történik a személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályainkon, erről előzetesen e-mailben tájékoztatjuk felhasználóinkat.

A gyindex.ro Androidra és IOS-ra is optimalizált.

gyindex.ro

  • Szerkesztőség

    Nicolae Bãlcescu 11. szám, 535500 Gyergyószentmiklós

  • Email

    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • Telefon

    0744158042