Hargita megye: Jelentősen csökkent a nyilvántartott munkanélküliek és a könnyen alkalmazható személyek száma is

Szerző:  AGERPRES 2018. január 10., 14:59

Jelentősen visszaesett a Hargita megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségnél (AJOFM) nyilvántartott munkanélküliek száma, ugyanakkor továbbra is csökken azon személyek száma, akiket könnyen lehet alkalmazni.

Tiberiu Pănescu, a Hargita megyei AJOFM igazgatója szerdán azt nyilatkozta, hogy míg 2016 végén 7.829 munkanélküli személy szerepelt az adatbázisukban, 2017 végén 6.542-re volt tehető a számuk, így a munkanélküliségi ráta 4,83%-ra csökkent az előző évi 5,76%-ról.

A munkanélküliek iskolázottsági szintje kapcsán az igazgató elmondta, a nyilvántartott személyek közül csupán 1.961-nek van legalább középfokú vagy annál magasabb végzettsége.

Tiberiu Pănescu hangsúlyozta, egyre nehezebb megfelelő embereket találniuk a munkáltatóknak az üres állásokra, és a helyzet évről évre súlyosabb.

Az AJOFM vezetője szerint a szakképzett személyek vagy külföldön vállaltak munkát, vagy visszavonultak, esetleg mezőgazdasággal foglalkoznak.

Az idézett forrás szerint 2017-ben 3.147 személyt alkalmaztak az ügynökségen keresztül, ugyanakkor nőtt azoknak a munkanélkülieknek a száma, akik valamilyen, az ügynökség által szervezett képzésen vettek részt. 29 különböző szakképzésre 642 személy jelentkezett összesen a tavaly.

AGERPRES (RO - szerző: Gina ŞTEFAN, szerkesztő: Oana POPESCU; HU - szerkesztő: CSATLOS Károly)

Kommentek

168 óra

Gyergyószék Index

2016. Minden jog fenntartva! ©

E-mail: szerkesztoseg@gyindex.ro

Fõszerkesztõ: Horváth Gábor

További írások: B. B., Hegyi Zsuzsánna, Borbély András

Technikai felelõs: Fehér Csongor, Mezei Dávid

JOGSZABÁLYOK

A gyindex.ro oldal felhasználójának minősül mindenki, aki a gyindex.ro oldalra, illetve a hozzá kapcsolódó aloldalakra látogat. A gyindex.ro szerkesztősége nem jelentet meg olyan cikket/képet/videót, amely jogszabályokba ütközik, személyiségi jogokat sért vagy nem felel meg a gyindex.ro moderációs elveinek.

ADATHASZNÁLAT

A gyindex.ro a regisztrált látogatók személyes adatait bizalmasan, a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően kezeli. Amennyiben változás történik a személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályainkon, erről előzetesen e-mailben tájékoztatjuk felhasználóinkat.

A gyindex.ro Androidra és IOS-ra is optimalizált.

gyindex.ro

  • Szerkesztőség

    Nicolae Bãlcescu 11. szám, 535500 Gyergyószentmiklós

  • Email

    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • Telefon

    0744158042