Gyergyószék február 16–17-én Budapest vendége lesz – A Magyarság Háza programsorozata ingyenesen látogatható

Szerző:  Magyarság Háza 2018. február 13., 17:36

Összművészeti fesztiválnak is nevezhetjük azt a kétnapos rendezvénysorozatot, amely február 16-án, pénteken és 17-én, szombaton a Székely határőrök nyomában című konferenciát követi Budapesten a Magyarság Házában, s amely során Gyergyószék bábelőadás, táncjáték, fotókiállítás, film, gasztronómia, humor és zene által mutatkozik be a magyar főváros közönségének.

A csoportot Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere és Fórika Sebestyén, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ igazgatója is elkíséri. A Magyarság Háza valamennyi gyergyószéki programja ingyenesen látogatható.


Székely határőrök nyomában konferencia és a Határjárók a Kárpátokban túrakalauz-sorozat Fogarasi-havasok kötetének bemutatója február 16-án, pénteken délelőtt
A február 16-án, pénteken reggel 9 órakor kezdődő rendezvény megemlékezik mindazon székely és magyar katonákról, határőrökről, akik önfeláldozó hazaszeretet tanúsítva védték a magyar állam keleti és déli határait.

0 Gyergyoszek Budapesten osszevont plakat jav2


A konferencia programja
8.30 Regisztráció
9.00 Köszöntőbeszéd: Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
9.10 Konferencia-megnyitó: Erdélyi Rudolf Zalán vezérigazgató, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
9.20 Bejárható Magyarország Program – Bejárható Székelyföld Program: dr. Gál András Levente kuratóriumi elnök, Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet Alapítvány, Budapest
9.40 Román–magyar határ kijelölése (1888) és hatásai: dr. Sallai János egyetemi tanár, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapest
10.00 A székely határőrezredek az 1788–1790-es török háborúban: dr. Csikány Tamás egyetemi tanár, hadtörténész, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapest
10.20 Harcok az Úz-völgye és Magyarós-tető körzetében 1916/1917-ben: dr. Négyesi Lajos egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapest
10.40 Kávészünet
11.00 Székely Határőrség 1941–1944: dr. Illésfalvi Péter hadtörténész, Budapest
11.20 A második világháborúnak mint traumatörténet feldolgozásának lehetőségei Székelyföldön: Nagy József történész, Gyergyóremete
11.50 A hadtörténeti örökség turisztikai hasznosításának dilemmái: dr. Horváth Alpár egyetemi adjunktus, Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Gyergyószentmiklós
12.10 Műsorból mozgalom – a Hazajáró Egylet küldetése: Moys Zoltán alapító, Hazajáró – Honismereti és Turista Egyesület, Budapest
12.30 Kávészünet
12.50 Székely Határőrök Emlékközpont: Ferencz Tibor polgármester, Csíkszépvíz
13.10 Fogarasi-havasok túrakalauz – könyvbemutató: Molnár Sándor elnök, Erdélyi Mária Út Egyesület és Kárpát Gyepű Egyesület; Moys Zoltán alapító, Hazajáró – Honismereti és Turista Egyesület; Bácskai Gusztáv hegymászó, Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség; Kánya József vezető tanácsadó, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság
14.00 Kérdések, dedikálás
Moderátor: Dr. Horváth Alpár

A konferenciával egy időben Gyergyószéki mesék és legendák címmel zenés bábelőadást tekinthetnek meg a programra előzetesen regisztrált óvodai és iskolai gyermekcsoportok.


A Gyilkos-tó legendája – táncjáték egy felvonásban február 16-án, pénteken 19 órakor
Székelyföldön szinte minden különleges földrajzi helyszínnek, várnak, településnek, szentnek legendája van. Ezek a történetek nemcsak emlékeztetnek, hanem oktató jellegűek is, leleményességről, kitartásról, szeretetről, furfangos észjárásról, hősiességről, történelmi pillanatokról, bátorságról szólnak. Így van ez a Gyilkos-tó legendájában is. Élőben bontakozik ki egy képzeletbeli világ, a történelmen túli Székelyföld egyik szelete. Egy olyan történettel ismerkedhetnek meg, amely Gyergyó egyik legszebb földrajzi helyszínéhez kötődik. Tartalma a történelmi valóság és a képzelet sajátos ötvözete. Ebben a legendában őseink mesélnek: a szerelemről, a kitartásról, ünnep- és mindennapjaikról, eljuttatva a mai kor emberéhez küzdelmeik, örömeik varázslatos és egyben tanulságos krónikáját. Az előadás célja, hogy ezt a gazdag örökséget továbbadja, ugyanakkor arra is törekszik, hogy visszacsalogassa a nézőt a mesék, a csodák, az álmodozás világába. Álmodozni pedig mindenki tud és szeret.

Főbb szerepekben: Nagy Bernadett (Eszter); Bakos Ernő (Miklós); Ifj. Szász Ferenc (Zsivány); Korpos Zsuzsa (Sorsanya); Szász Ferenc-Gyula (Káplár); Kercsó Attila (Narrátor). Muzsikálnak: Koós Róbert, Oláh Dániel, Simon András, Sólyom Csaba és Korpos Szabolcs.
Énekes: Târzioru Karolina. Zenei szerkesztő: Fazakas Levente. Jelmez, díszlet, rendező-koreográfus: Ivácson László. Szakmai munkatársak: Korpos Zsuzsa, Szász Ferenc-Gyula. Az előadásban közreműködnek: a Hóvirág, a Topánka és a Gereben tánccsoportok.


Színnel-lélekkel Székelyföldön – Fotókiállítás-megnyitó február 17-én, szombaton 16 órakor
Az alkotók – Borbély Bartis Árpád, Buslig Barna, Elekes Károly, Erős Zoltán Levente, Hadnagy László, Ivák Péter, Mincsor Szabolcs, Munzlinger Attila, Suciu Cristian, Szabó Csaba – célja Székelyföld bemutatása mellett értékeinek megörökítése, hétköznapjainak és ünnepeinek igényes dokumentálása is. Színes paletta tárul a nézők elé, betekintve Gyergyószék életébe.


Világszép Gyilkos-tó – Dezső Mátyás ismeretterjesztő dokumentumfilmjének vetítése február 17-én, szombaton 16.30-kor
Ez a film a nehezen megközelíthető és jó helyismeretet igénylő területeket mutatja be a mindenki által könnyen megcsodálható részek mellett, amit filmen még nem vagy csak részben láthattunk.


Gyergyószéki ízek kóstolója – gasztronómiai körutazás február 17-én, szombaton 17 órakor
Utazzunk az ízek birodalmába Gyergyószentmiklós Gasztronómiai nagykövetével, Benedek Árpád mesterszakáccsal, Czink Attila konyhájába. Megkóstolhatjuk Gyergyószék híres ételeit és megismerkedhetünk történetükkel.


Székely humorest február 17-én, szombaton 18 órakor
A székelyekre jellemző furmányos észjárás, életfelfogás, mulatságos helyzetekbe szőve, s mindez az erdélyiek által beszélt ékes magyar nyelven előadva. Muszka Sándor (Csíkszépvíz) és Orbán János Dénes (Kolozsvár), a kortárs székely irodalmi humor fenegyerekeinek estje.


Baricz Gergő-est február 17-én, szombaton 20 órakor
A koncerten saját dalok és szerzemények mellett Muszka Sándor és Szálinger Balázs verseinek feldolgozását is hallhatjuk.


A programok helyszíne: 1051 Budapest, Zrínyi utca 5.
Minden érdeklődőt szeretettel vár a Magyarság Háza!

168 óra

Gyergyószék Index

2016. Minden jog fenntartva! ©

E-mail: szerkesztoseg@gyindex.ro

Fõszerkesztõ: Horváth Gábor

További írások: B. B., Hegyi Zsuzsánna, Borbély András

Technikai felelõs: Fehér Csongor, Mezei Dávid

JOGSZABÁLYOK

A gyindex.ro oldal felhasználójának minősül mindenki, aki a gyindex.ro oldalra, illetve a hozzá kapcsolódó aloldalakra látogat. A gyindex.ro szerkesztősége nem jelentet meg olyan cikket/képet/videót, amely jogszabályokba ütközik, személyiségi jogokat sért vagy nem felel meg a gyindex.ro moderációs elveinek.

ADATHASZNÁLAT

A gyindex.ro a regisztrált látogatók személyes adatait bizalmasan, a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően kezeli. Amennyiben változás történik a személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályainkon, erről előzetesen e-mailben tájékoztatjuk felhasználóinkat.

A gyindex.ro Androidra és IOS-ra is optimalizált.

gyindex.ro

  • Szerkesztőség

    Nicolae Bãlcescu 11. szám, 535500 Gyergyószentmiklós

  • Email

    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • Telefon

    0744158042