Globál

Újabb történelmi mélypontra süllyedt a lej az euróhoz képest, ezen a héten immáron másodszorra. A Román Nemzeti Bank (BNR) által pénteken közölt árfolyam szerint egy euró 4,6614 lejbe került.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nyílt levelet intézett a román államfőhöz Tudose volt miniszterelnök kijelentéseivel kapcsolatban, amelyet a mintegy 150 személy részvételével tartott szerdai tüntetésen olvastak fel Sepsiszentgyörgyön.

Hektáronként 16,007 euró állami támogatás jár 2017-re a szántóterületeken termelt kultúrákra, az erre a célra szánt átmeneti támogatás felső határa 110,89 millió euró - jelentette be kedden a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA).

Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki kedden Klaus Iohannis államfő ügyvivő miniszterelnöknek, miután Mihai Tudose kormányfő hétfő este bejelentette, hogy lemondott tisztségéről.

A romániai pedagógusok fizetése sokkal kisebb, mint az önkormányzatoknál dolgozó titkárnőké vagy sofőröké, így egyre csökken az esélye annak, hogy Románia a jó életszínvonalat biztosító országok közé kerüljön, hiszen a pedagógusok készítik fel a jövő munkaerejét - hívja fel a figyelmet a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) közleménye.

Fidesz: Megbocsáthatatlan a román miniszterelnök nyilatkozata

Elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan a román miniszterelnök nyilatkozata – közölte Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója közleményében.

Elítéli a román miniszterelnök akasztással való fenyegetését, és bocsánatkérésre szólít fel a Székelyföldi Önkormányzati Tanács, több ezer székelyföldi választott tisztségviselő - megyeitanács-elnökök, polgármesterek, megyei és helyi tanácsosok - nevében.

A Székelyek Világszövetsége felháborodását fejezi ki Tudose miniszterelnök székelyellenes és egyenesen fenyegető kijelentése miatt. Felszólítjuk az erdélyi magyar pártok vezetőit, hogy haladéktalanul tegyenek feljelentést az üggyel kapcsolatosan minden lehetséges helyi és nemzetközi bíróságon!

A helyi autonómiáról szóló népszavazás kiírását kéri az államfőtől egy Botoşani megyei szociáldemokrata párti képviselő. Răzvan Rotaru azt követően fordult igénylésével Klaus Iohannishoz, hogy hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az autonómiaelképzelések összehangolásáról szóló közös állásfoglalást írt alá.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt nyilatkozta hétfőn, hogy Székelyföld autonómiája alkotmányellenes és elfogadhatatlan.

Egy nap alatt több mint 7.700 bírságot rótt ki a rendőrség

Az országos ellenőrzési akció során 600-nál is több bűncselekményt állapítottak meg, tájékoztatta hétfőn az AGERPRES hírügynökséget az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye.

A Háziorvosok Országos Társaságának (SNMF) képviselői folytatni fogják a tiltakozásokat, vannak olyan háziorvosok, akik nem fogják aláírni a szerződések csatolmányait, nyilatkozta csütörtökön a SNMF alelnöke, Sandra Adalgiza Alexiu.

1. oldal / 26

Kommentek

168 óra

Gyergyószék Index

2016. Minden jog fenntartva! ©

E-mail: szerkesztoseg@gyindex.ro

Fõszerkesztõ: Horváth Gábor

További írások: B. B., Hegyi Zsuzsánna, Borbély András

Technikai felelõs: Fehér Csongor, Mezei Dávid

JOGSZABÁLYOK

A gyindex.ro oldal felhasználójának minősül mindenki, aki a gyindex.ro oldalra, illetve a hozzá kapcsolódó aloldalakra látogat. A gyindex.ro szerkesztősége nem jelentet meg olyan cikket/képet/videót, amely jogszabályokba ütközik, személyiségi jogokat sért vagy nem felel meg a gyindex.ro moderációs elveinek.

ADATHASZNÁLAT

A gyindex.ro a regisztrált látogatók személyes adatait bizalmasan, a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően kezeli. Amennyiben változás történik a személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályainkon, erről előzetesen e-mailben tájékoztatjuk felhasználóinkat.

A gyindex.ro Androidra és IOS-ra is optimalizált.

gyindex.ro

  • Szerkesztőség

    Nicolae Bãlcescu 11. szám, 535500 Gyergyószentmiklós

  • Email

    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • Telefon

    0744158042