RMDSZ - Állásfoglalás - Megígérjük, hogy még több székely zászló fog lobogni Székelyföldön!

Szerző:  rmdsz.ro 2018. január 11., 22:02

Elítéli a román miniszterelnök akasztással való fenyegetését, és bocsánatkérésre szólít fel a Székelyföldi Önkormányzati Tanács, több ezer székelyföldi választott tisztségviselő - megyeitanács-elnökök, polgármesterek, megyei és helyi tanácsosok - nevében.

Elítéli és a magyar közöséggel szembeni vérlázító provokációnak tartja a Székelyföldi Önkormányzati Tanács Mihai Tudose miniszterelnök azon nyilatkozatát, miszerint „akik kiteszik a székely zászlót, mellette fognak lógni.”

A székely zászló egy közösség regionális szimbóluma, használatának tiltása a 21. században nevetséges és abszurd, szembemegy a szabad önkifejezés legalapvetőbb jogával.  Románia miniszterelnöke nem fenyegetheti a székely zászlót magukénak érző székely embereket akasztással, súlyos, bántó és fenyegető kijelentése nem maradhat következmények nélkül.

A Székelyföldi Önkormányzati Tanács felszólítja Mihai Tudose miniszterelnököt, hogy kérjen bocsánatot a méltóságukban megbántott és fizikai mivoltukban megfenyegetett székelyföldi emberektől. Úgy gondoljuk, hogy egy normális demokráciában egy miniszterelnök semmilyen körülmények között nem fenyegetheti barbár agresszióval az országban élő nemzeti közösségek tagjait. Mindenhol Európában távoznia kellene egy ilyen nyilatkozat után.

A Székelyföldi Önkormányzati Tanács feladatának tartja, hogy a miniszterelnök nyilatkozatát a nemzetközi közvélemény elé tárja, eljuttassa az összes illetékes nemzetközi fórumhoz és az összes nyugati kancelláriára, hogy ily módon is rávilágítson arra, hogy a román állam semmibe veszi a nemzeti közösségek alapvető jogait Romániában, és fizikai megsemmisítéssel fenyegeti azokat, akik nemzeti és regionális identitásuk kifejezését saját szimbólumaikkal fontosnak tartják.

A Tanács mélységes csalódottságát fejezi ki annak okán, hogy a miniszterelnök a centenárium évének kezdetén nem a nemzeti közösségek békés együttélésére és a történelmi viszályok és sérelmek feloldására tesz példaértékű felhívást, hanem a román közvéleményt a magyar emberek ellen hangolja, és a magyar emberek akasztását helyezi kilátásba.

Antal Árpád András
A Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke

Kommentek

168 óra

Gyergyószék Index

2016. Minden jog fenntartva! ©

E-mail: szerkesztoseg@gyindex.ro

Fõszerkesztõ: Horváth Gábor

További írások: B. B., Hegyi Zsuzsánna, Borbély András

Technikai felelõs: Fehér Csongor, Mezei Dávid

JOGSZABÁLYOK

A gyindex.ro oldal felhasználójának minősül mindenki, aki a gyindex.ro oldalra, illetve a hozzá kapcsolódó aloldalakra látogat. A gyindex.ro szerkesztősége nem jelentet meg olyan cikket/képet/videót, amely jogszabályokba ütközik, személyiségi jogokat sért vagy nem felel meg a gyindex.ro moderációs elveinek.

ADATHASZNÁLAT

A gyindex.ro a regisztrált látogatók személyes adatait bizalmasan, a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően kezeli. Amennyiben változás történik a személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályainkon, erről előzetesen e-mailben tájékoztatjuk felhasználóinkat.

A gyindex.ro Androidra és IOS-ra is optimalizált.

gyindex.ro

• Szerkesztőség