Elfogadta a szenátus az RMDSZ marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapítására vonatkozó törvénytervezetét

Szerző:  AGERPRES 2018. február 07., 16:50

Elfogadta szerdán a szenátus az RMDSZ marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapítására vonatkozó törvénytervezetét - tájékoztat a szövetség közleménye.

A tervezetet 71 szenátor támogatta, négyen tartózkodtak és húszan ellene szavaztak. A jogszabály megkapta a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ szenátorainak támogató szavazatát, míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői ellene voksoltak.

Az elfogadott szöveg értelmében 'a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum részleges kettéosztásának eredményeként, az országos oktatási rendszer keretében létrehozzák a magyar tannyelvű II Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumot, amelynek Marosvásárhelyen lesz a székhelye, a Mihai Viteazul utca 15 szám alatt, a B épületben.'

'A szerdai döntés jó hír a magyar közösségnek, a kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodás kézzelfogható eredménye' - hangsúlyozta a szenátusi szavazást követően Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Az RMDSZ közleménye szerint az iskola törvény általi létrehozásával a legjobb megoldást választotta a szövetség, hiszen ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni, a tanintézményt csak az szüntetheti meg, aki létrehozta: kizárólag a parlament.

A szövetségi elnök többször is személyesen tájékoztatta az államfőt a marosvásárhelyi magyar közösség jogos követeléséről, az iskola újraalapításának szándékáról. Kelemen Hunor abban bízik, az államfő személyében partnerre lelnek, nem fogja visszaküldeni a törvénytervezetet a parlamentnek, és mihamarabb kihirdeti azt.

Mint ismert, a szövetség két lépésből kívánta volna megoldani a marosvásárhelyi római katolikus iskola ügyét a parlamentben. Az újraalapítás előtt a kisebbségi oktatási intézmények törvény általi létrehozásának lehetőségét akarta megteremteni.

'Mivel az államelnök még decemberben visszaküldte azt az oktatási kerettörvényt, amelynek az RMDSZ első tervezete is része volt, a katolikus iskola újraalapítására vonatkozó tervezetet úgy módosítottuk, hogy az ne függjön az előbbitől. Az államfői kihirdetés után tehát már ősztől, a 2018-2019-es tanévtől önálló jogi személyiséggel működhet az iskola' - összegzett a közlemény szerint az RMDSZ elnöke, aki megköszönte a kormánykoalíció és a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) szenátorainak támogatását.

A római katolikus iskola létrehozásáról szóló tervezet az intézmény jogi státusát kívánja rendezni, az áthelyezett osztályok visszavételéről dönt, az új osztályokba történő beiratkozást teszi lehetővé, továbbá a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetére is megoldást nyújt.

A jogszabály esetében szenátus volt a döntő ház, miután a képviselőház első fórumként múlt év decemberében már elfogadta azt.

AGERPRES/ (RO - szerző: Sorin PENEŞ, szerkesztő: Andreea ROTARU, HU - szerkesztő: ERDÉLY András)

Kommentek

168 óra

Gyergyószék Index

2016. Minden jog fenntartva! ©

E-mail: szerkesztoseg@gyindex.ro

Fõszerkesztõ: Horváth Gábor

További írások: B. B., Hegyi Zsuzsánna, Borbély András

Technikai felelõs: Fehér Csongor, Mezei Dávid

JOGSZABÁLYOK

A gyindex.ro oldal felhasználójának minősül mindenki, aki a gyindex.ro oldalra, illetve a hozzá kapcsolódó aloldalakra látogat. A gyindex.ro szerkesztősége nem jelentet meg olyan cikket/képet/videót, amely jogszabályokba ütközik, személyiségi jogokat sért vagy nem felel meg a gyindex.ro moderációs elveinek.

ADATHASZNÁLAT

A gyindex.ro a regisztrált látogatók személyes adatait bizalmasan, a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően kezeli. Amennyiben változás történik a személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályainkon, erről előzetesen e-mailben tájékoztatjuk felhasználóinkat.

A gyindex.ro Androidra és IOS-ra is optimalizált.

gyindex.ro

  • Szerkesztőség

    Nicolae Bãlcescu 11. szám, 535500 Gyergyószentmiklós

  • Email

    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • Telefon

    0744158042