Tanácselnökből feljelentő - Borboly már mindennek a teteje

Szerző:  2017. május 29., 22:25

Kitört a belharc házon belül. Komoly háborúkat vív Hargita megye tanácsának elnöke a testülettel: első áldozat a gyergyószentmiklósi műjégpálya tetőszerkezete. Borboly Csaba ugyanis feljelentette saját csapatát, mert nem olyan határozatot hoztak, amilyent ő szeretett volna. Viszont nincs ok az aggodalomra, hisz ő maga is megfogalmazta, ez van. Attól megyünk előre.

Korábban a sajtó több ízben beszámolt róla, hogy Borboly Csaba elnök elvesztette a többséget a megyei tanácsban, a megyei képviselő-testület tagjai pártállástól függetlenül leszavazták a határozatait több alkalommal is. A teljhatalomhoz és egyetértéshez szokott elnök nem viselte túl jól a megaláztatást, most próbál bosszút állni: feljelentést tett a saját csapata ellen. De vegyük sorjába az eseményeket.

Ez van, mit van mit tenni?
Furcsa közleményt adott ki Borboly Csaba: azt állítja, hogy tőle független okok miatt késni fog a gyergyószentmiklósi műjégpálya tetőszerkezetének cseréje.
Az elnök a megyei tanács legutóbbi ülésén meghozott döntésre hivatkozik, amely a költségtételt kivette a megye elfogadott költségvetéséből. Az elnök bejegyzése arról nem tartalmaz információkat, hogy miért volt szükség erre a döntésre, illetve azt sem részletezi, hogy az egésznek mi a kiváltó oka. Annyi derült ki csupán, hogy idézzük a szavait:
„Ez van”.

ezvanmajus29

Térségi igény, elnöki önkény
Rövid visszapillantó: a Hargita megyei önkormányzat március 13-i ülésén, melynek keretében a megye költségvetése volt megvitatva, napirendi pontjai között nem szerepelt a jégpálya tetőszerkezetének felújítására vonatkozó határozat-tervezet, holott Barti Tihamér gyergyói alelnök már korábban javasolta, hogy a megyei költségvetésbe foglalják bele a tetőszerkezet felújításának költségeit, 2,5 millió lejt. Ezt az az e-mail is igazolja, melyet maga Borboly küldött ki – az ülés előtt 3 nappal, március 10-én – a tanácsosoknak. Az ülésen Barti maga mellé állította a tanácsosokat, így Borboly minden tiltakozása, kifogása ellenére ezek egyhangúan megszavazták: a gyergyói jégpálya 2,5 millió lejt kap a költségvetésből. A gyergyói tanácsosok – pártállástól függetlenül – kitörő örömmel fogadták a döntést, s mint megjegyezték, addig soha semmilyen formában nem volt előterjesztés a jégpálya tetőszerkezetének felújításáról. Az eredményt az elnök egyszerűen nem volt képes elfogadni, addig ugyanis a testület nem mondott neki ellent semmiben soha. Mindezt úgy rendezi, hogy feljelenti az RMDSZ- többségű testületet, vagyis mondhatni a saját csapatát a prefektúrán.

Borboly Csaba hallani sem akart arról a döntésről, melynek végrehajtásával megbízták a tanácsosok, megtette azt, ami ellen nemrég még ő is kardoskodott, és mint a régi rendszerek besúgói rohant a felsőbb hatalmakhoz árulkodni.

Olvasóink helyzetét megkönnyítve idéznénk szintén Borboly Csaba korábbi nyilatkozatát:

Ha erdélyi magyar harcol erdélyi magyar ellen, azon senki se nyer, előbb-utóbb mindenki csak elveszíti, amit a másiktól elnyer. Magyar ember írta alá, az egyik párt nevében! De nem haragszom érte, ez van. Egyeseknél a cél szentesíti az eszközt, lelkük rajta.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke

Mostanra azonban más szelek fújnak, ő az a magyar ember, aki magyar embereket jelent fel a román hatóságoknál.

Cselekedetének erkölcsi vonzatán túl Borbolyt látszólag az sem érdekelte, hogy feljelentése nyomán az egész megye költségvetése veszélybe került, hisz a prefektus kapott a viszályon és kilátásba helyezte a jogi lépéseket. A megyei tanács elnöke arra a lehetőségre is fel volt készülve, amennyiben a prefektúra nem találja megalapozottnak feljelentését. Nem tétlenkedett, megkereste Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármestert, arra kérve őt, hogy a város vállalja magára a tervezést, noha a megyei tanácsosok döntése egyértelmű volt, megyei költségvetésből vállalják a tervezést és kivitelezést egyaránt. Közben az elnök feljelentésére megérkezett a prefektúra válasza is: az intézmény a március 13-i döntés felülvizsgálatára kérte a testületet, mely április 3-án újra tárgyalta az ügyet.

Magyarjai ellen a román hatalomhoz
Borboly ezután újabb átiratot küldött a prefektúrának, utóbbi pedig jelezte: ki kell küszöbölni a törvénytelenségeket. A határozat jogilag megalapozott, helyes volt, ám – mint később kiderült – formai hiba történt az ügyvitel során. A március 10-én kiküldött átiratot, a gazdasági igazgatóság által összeállított költségvetést csak március 14-én, a március 13-i tanácsülés után iktatták, így okkal kérdőjelezheti meg a prefektúra, nem-e utólag került bele. A dolog furcsasága, hogy a késői iktatásról nem tudtak a tanácsosok, valaki mégis jelezte ezt, „súgott” a prefektúrának. Azóta is kérdés: ki lehetett a feljelentő ebben az esetben?
Az is kérdéses, hogy a megyei tanács egyik legfontosabb határozatát hogyan lehet ilyen felületesen kezelni, civilizált helyeken ilyen bakiért a vezetőnek menni kell. Borbolynak esze ágában sincs lemondani, az ügyet próbálja az alkalmazottakra terhelni.

Az ügy legújabb fejleménye, hogy a megyei tanács legutóbbi, fenyédi kihelyezett ülésén Borboly Csaba a jégpálya felújításáról szóló határozat visszavonását terjesztette elő: a gyergyói tanácsosok tartózkodtak, Barti Tihamér tiltakozásképpen nem vett részt a szavazáson.

A gyindex.ro-nak a gyergyói tanácsosok úgy nyilatkoztak, nem hagyják annyiban az ügyet, főként, hogy mint kiderült, nem tartalmi, hanem formai okai voltak az ominózus tanácshatározatnak, amelyek kiküszöbölése után újfent elő lehet hozakodni a gyergyóiakat érintő határozattal.
Kérdés, nem-e tesz ismét valaki „ajánlom figyelmébe” megfogalmazással kezdődő, újabb feljelentést az ügyben.

B.B. - gyindex.ro

Kommentek

168 óra

Gyergyószék Index

2016. Minden jog fenntartva! ©

E-mail: szerkesztoseg@gyindex.ro

Fõszerkesztõ: Horváth Gábor

További írások: B. B., Hegyi Zsuzsánna, Borbély András

Technikai felelõs: Fehér Csongor, Mezei Dávid

JOGSZABÁLYOK

A gyindex.ro oldal felhasználójának minősül mindenki, aki a gyindex.ro oldalra, illetve a hozzá kapcsolódó aloldalakra látogat. A gyindex.ro szerkesztősége nem jelentet meg olyan cikket/képet/videót, amely jogszabályokba ütközik, személyiségi jogokat sért vagy nem felel meg a gyindex.ro moderációs elveinek.

ADATHASZNÁLAT

A gyindex.ro a regisztrált látogatók személyes adatait bizalmasan, a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően kezeli. Amennyiben változás történik a személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályainkon, erről előzetesen e-mailben tájékoztatjuk felhasználóinkat.

A gyindex.ro Androidra és IOS-ra is optimalizált.

gyindex.ro

  • Szerkesztőség

    Nicolae Bãlcescu 11. szám, 535500 Gyergyószentmiklós

  • Email

    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • Telefon

    0744158042